10 stvari, ki jih o kokicah še niste vedeli!

Kokice, ki jim pravilno slovensko pravimo pokovka, so priljubljen prigrizek, ki si ga radi privoščimo ob gledanju dobrega filma, napeti nogometni tekmi, na rojstno dnevni zabavi ali pa kar tako, ko se nam »zaluštajo«. 🙂

Za vas smo pripravili 10 zanimivih dejstev o kokicah …

1. Zakaj koruzno zrno sploh poči? Poznamo različna koruzna zrna. Za kokice uporabljamo tista debelejša in čvrstejša. Notranjost zrna predstavlja škrob z vezano vodo, ki ob segrevanju preide iz tekočega v plinasto stanje. Ker je v zrnu naenkrat več pare kot tekoče vode, se v njem poveča tlak. Ovojnica zaradi tlaka poči, škrob pa se zaradi visoke temperature začne raztezati in koruzno zrno poči v kokico.

2. Obstaja več vrst kokic. Najbolj znani sta snežinka (ang. snowflake) in goba (ang. mushroom). Snežinka je običajna oblika, ki jo najdemo povsod. Goba pa je velika, okrogla kokica, ki je primerna za oblivanje z raznoraznimi sladkimi ali slanimi okusi.

3. Med pokanjem lahko koruzna zrna poletijo tudi do 90 cm.

4. V zmernih količinah so zdrave. Kokice so pravzaprav razpočeno polnozrnato žito in jih lahko primerjamo s porcijo rjavega žita ali porcijo polnozrnatih testenih. Gre za edini prigrizek, ki je v 100 odstotkih neprocesiran ogljikov hidrat.

5. So odlične za prebavo, saj vsebujejo 3x več vlaknin kot enaka količina sončničnih semen. Poleg vlaknin vsebujejo še vitamina B1 in B2, kalij in magnezij.

6. Vsebujejo antioksidante. Ena porcija kokic ima po ugotovitvah znanstvenikov skoraj 300 miligramov antioksidantov, kar je skoraj 2x več, kot jih je v eni porciji sadja.

7. Koruza iz katere počijo je brez glutena.

8. Prvo komercialno napravo za pripravo kokic je že leta 1893 izumil Charles Cretors.

9. Glasbena televizija MTV vsako leto podeljuje filmske nagrade »MTV Golden Popcorn«.To so kipi v obliki zlatih kokic.

10. Da so največji ljubitelji kokic Američani ste zagotovo vedeli. To, da bi naj povprečen Američan v letu dni zaužil kar 1500 gramov kokic (kar je enako 50 litrom 😛 ), pa verjetno ne.

… Kdo ve, morda pa se jim Slovenci s Pokicami kdaj približamo. 😉

Svoj najljubši okus Pokic lahko poiščete v 13 megamarketih Interspar in 40 trgovinah Spar!